Diabetes

Je komt hier natuurlijk kijken omdat jij, je broertje of zusje, een vriendje of iemand anders bij je in de buurt diabetes (suikerziekte) heeft. Dat is niet leuk, maar het betekent niet dat er niets meer kan. Eigenlijk kan bijna alles nog! Hier kun je meer lezen over wat diabetes nu eigenlijk precies is.

  • Wat is diabetes?
  • Type 1
  • Type 2

Wat is diabetes?

Veel mensen denken dat je alleen diabetes krijgt, omdat je te dik bent of omdat je teveel snoept. Dat is niet waar. Kinderen krijgen bijna altijd diabetes, omdat het lichaam niet goed werkt, waardoor je teveel suiker (glucose) in je bloed hebt. Daarom werd diabetes vroeger ook wel suikerziekte genoemd.

Iedereen heeft eten nodig om dingen te kunnen doen, zoals het sporten, rennen, spelen, gamen, maar ook om te denken. Het eten komt niet vanzelf op de plaats waar het moet zijn. Eerst moet het eten, zoals aardappelen, rijst, fruit en vlees worden afgebroken in hele kleine stukjes. Dit heet spijsvertering. De kleine stukjes die nodig zijn om de spieren en de rest van het lichaam te laten werken heten glucose (suiker). Dat is een brandstof. Om die glucose in de cellen te krijgen, heb je insuline nodig. Die insuline zorgt ervoor dat de deurtjes van je cellen open kunnen. Zo kan de suiker in de cel komen en kunnen je spieren deze gebruiken om te kunnen rennen, spelen, gamen of andere dingen te doen.

Heb je diabetes, dan maakt je lichaam geen of te weinig van deze sleuteltjes (insuline) aan. De fabriek (je alvleesklier) werkt dan niet of niet goed meer. Je krijgt dan steeds meer glucose in je bloed. Hierdoor voel je je ziek. Je hebt steeds dorst, drinkt en plast heel veel, je valt af en je voelt je beroerd en niet fit.

Type 1

Als je diabetes type 1 hebt, maakt je lichaam helemaal geen insuline meer aan. De fabriek (alvleesklier) is dan echt kapot. Je moet dan zelf insuline spuiten. Diabetes type 1 krijg je vaak als kind al. Je hebt dan gewoon pech gehad. Pech omdat het eigen lichaam in de war is geraakt en je te goed wilt beschermen. Het lichaam gaat namelijk per ongeluk vechten met zichzelf. Zo worden dingen (cellen) in je lijf kapot gemaakt die nodig zijn om gezond te blijven.

Type 2

Bij diabetes type 2 maakt de fabriek nog wel insuline, maar soms te weinig. Het kan ook zijn dat je cellen niet meer goed opengaan. De sleutels passen dan wel, maar de deurtjes gaan bijna niet meer open en blijft er toch veel glucose in je bloed. Na een tijdje lukt het je insulinefabriek niet meer om insuline te maken. Dan krijg je echt diabetes. Als kinderen diabetes type 2 krijgen, heeft dat vaker met te dik zijn te maken.